Ne İşe Yarar Bu Üniversite Kulüpleri?

Orhun Özkan
3 min readMar 9, 2020

Genelde okula yeni başladığınız zamanda hazırlıkta yada direk bölümdeki moron tipli canımızdan çok sevdiğimiz :) okul arkadaşlarımızı görünce okula sövmeye başlarız. Bunun sonucunda tabi kide okul-ev arasında mekik dokumak yerine kendimize bazı yeni sosyalleşme alanları yaratmalıyız.
İlk önce kulüplere girmeden kendini keşfetmen gerekiyor. Bir kulübe girip tırnaklarınla kazıya kazıya diğer bir değişle dikkat çekerek yükselmek mi yoksa liderlik özelliğine güvenerek yeni bir kulüp açıp kendi arkadaşlarınla ekip oluşturup çalışmaya başlayacağına karar vermelisin.

Katılacağınız kulüpleri seçerken mutlaka sosyal medya araştırması kulübün daha önce yaptığı çalışmaları göz önüne alabilirsiniz. Kulübün kuruluş yılı bu noktada bakılması gereken en son maddelerden biri olduğunu da unutmadan ekliyim.

Kulüpler akademik ve eğlence olarak ikiye ayırabiliriz. Akademik kulüpler daha çok kariyere yönelik cvnizi doldurmaya yönelik çalışmalar yaparken eğlence kulüpleri daha çok sosyal hayatta sizin kafa yapınıza uygun olan insanlarla aynı alanda bulunmanızı sağlayacaktır. Tabi kide ikisini de yapabilen kulüpler de var bunlar genelde okulların en iyi kulüpleri oluyor bunları da biraz pazar araştırması yaparak kolayca anlayabilirsiniz.

Etkinliklerde verilen katılım belgeleri hayatımı kurtaracak mı?
-Evet arkadaşlar onlar sizin hayatınızı kurtarabilir ama sadece donmak üzereyken onları yakıp ısınarak. :) CV nize hiç bir etkisi olmayan sadece dönem başkanının imzalamış olduğu sertifikalar işini iyi bilen yada köklü şirketlerin IK (İnsan Kaynakları) departmanlarının çalışanları tarafından dikkate alınmayacaktır. Dikkate alınacak belgeler rektör imzası(kaşesi) olan yada üzerinde seri no bulunan belgelerdir.

Kulüplerin yaptığı etkinliklerde linkedin vasıtasıyla konuşmacıları ekleyip onlara özel mesaj olarak ; “Merhaba, bu günkü konuşmanız benim için çok değerliydi, sayenizde bakış açımı geliştirme fırsatı buldum. Bu gününüzü bize ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum” yazarsanız bir sonraki iletişime geçtiğiniz zaman geri dönüş alma ihtimaliniz çok fazla artacaktır.

Kendi yaptığım hatadan yola çıkarak tüm kulüplere katılmamanızı hepsinin whatsapp gruplarına dahil olmamanızı önemle vurgulamak istiyorum. Ben 40 tane kulübe katılmış biri olarak söylüyorum yapmayın. En fazla 10 tane olabilir oda spor, eğlence, kariyer gibi alanların hepsinden ayrı ayrı olursa. Okul dekanlığın sitesinde genelde kulüplerin listesi mevcuttur. Bu listeden okulda olması gereken ama olmayan kulüpleri belirleyip kulüp açmak için teşebbüste de bulunabilirsiniz.

Stant haftasında genelde tüm kulüpler microsoft, mercedes, google gibi şirketlere teknik geziler düzenleyip acun ılıcalı, cem yılmaz gibi insanları getireceğini söylemekte (bende söylüyordum) bir kulübün yapacağım dediği her şeyi geçmişinde yaptıklarından getirdiği isimlerden anlayabilirsiniz. Bazen afişlere yazılan isimlerin son dakikada kedisi hastalandığı için gelemedi dedikleri de oluyor. Zaten aklı başında olan bir kişiyseniz doğruyu yanlıştan ayırmak için elmayı yemenize gerek olmayacaktır.

Kulüpte yönetici olmanız sizin ekip yönetimi, empati, disiplin, organizasyon, sponsorluk vs alanlarda tecrübe sahibi olmanızı sağlayacaktır. Ne kadar staj yaparsanız yapın öğrenmenizin o kadarda kolay olmadığı bu yetkinlikleri kulüplerin yönetimindeyken öğrenmeniz mümkündür. Hangi ekipte olursanız olun o ekipte en dikkat çeken kişi olup ekip liderliğine daha sonraki yıllarda yönetim kuruluna girmek kafanızda olmalı. Bunu dile getirmeseniz de insanlar bunu gündeme getirecektir bir şekilde.

Kulüplere katılırken size kazandıracakları kadar sizden götürecekleri de olabilir ayran gönüllü biriyseniz esra erola katılmanızı okul kulüplerinden uzak durmanızı sonra başınıza daha büyük işler açılabileceğini söylemeliyim :)

Kuracağınız bir yapı sizden sonrada başarılar getiriyorsa işte o zaman gerçekten başarmışsınız demektir.

--

--